Punct şi de la capăt

In viata nu e usor sa iei unele decizii, mai ales cand astea implica o serie de factori, personali, profesionali, sentimente, schimbare. Sunt unii oameni care la un moment dat simt nevoia sa schimbe ceva, sa iasa din plafonare, din obişnuinţă, sa facă si altceva, sa fie înţeleşi sau nu. Spun asta pentru ca omenii au nevoie de libertatea de a lua anumite decizii, de a impune anumite decizii, de a face ceea ce vor fara  sa dea explicatii, fara sa le pese..si toate lucrurile astea provin dintr- un trecut– mai bun sau mai rau. Cand se ajunge sa spui- punct si de la capat nu e neaparat o decizie legata de cel care se simte lezat de ea, este o decizie a ta si pentru tine in primul rand. Nu poti sa inchipui cum vor fi atitudinile celor implicaţi – unii te vor înţelege, unii nu. Ideea e ca tu ai luat o decizie- ai spus punct si de la capăt– problema este ca mulţi  vad asta ca pe un final, nu ca pe o schimbare. De fapt, prin actiuni, atitudini vrem sa schimbam perceptia, sa dam o falsa atitudine, pentru ca viata si cei din jur te oblige sa joci teatru. Nu cred ca pe oameni ii înspăimântă actiunea ta, pe care tu o explici,ci ii înspăimântă ce efecte a avut asupra lor si teama de a nu se repeta. Poti face victime, victime care te vor blama pentru ca nu te au înţeles, pentru ca s-au implicat. Uneori nu poti sa iei numai decizii pe placul altora- si cand ei una radicala – sunt mirati, se simt jicniti, se simt ofensati.

In viata unii oameni au nevoie de o pauza ( si nu am spus la plural, ca sa nu fie considerat un fenomen continuu), au nevoie de timp de gandire sa analizeze faptele lor, au nevoie de o schimbare. Cred ca orice schimbare trebuie inteleasa de cei care sunt implicati, ca daca este impusa nu are efect de schimbare ci de final. Acum depinde cum se interpreteaza, depinde  de conjunctura, de sentimente.

Principiul: vorbim mai mult, ne intelegem mai putin , daca apare trebuie facut ceva, ceva nu merge bine, ceva trebuie schimbat si trebuie sa fie inteleasa acesta schimbare, trebuie acceptata, trebuie sa faci “acel ceva care crezi tu ca va merge mai bine”- sau poti pur si simplu sa renunti la o cauza nobila, poti sa te lasi copleşit, sa renunti sa mai lupti pentru o idée, o percepţie si lasi lucrurile asa cum sunt- bune sau rele.

Poate sa fie o pauza finala (sau aparent finala) – care poate apărea doar daca nu s-a înţeles, daca nu exista comunicare. Dar pe principiul “orice rau spre bine”trebuie sa astepti, sa vezi daca acel lucru rau ti a prins bine sau nu. Nu poti schimba trecutul, o decizie luata pe anumite considerente, nu poti schimba anumite iluzii, perceptii, situatii, dar poti schimba prezentul. Poti fi mai atent la ceea ce vrei, poti sa comunici mai bine- asa cum vrei tu, poti sa treci peste o situatie – in cazul bun, sau te poti simti victima.

Nu stiu cat de mult depinde un lucru, o actiune, un sentiment de persoana ta ci cum este el interpretat, gandit, vazut, perceput. Nu poti opri oameni sa si faca iluzii, sa aiba gandurile lor (care sunt, uneori departe de realitate), trebuie sa ii lasi sa traiasca frumos, sa gandeasca ceea ce vor. Ai doua posibilitati: ii lasi sa gandeasca ceea ce vor- sa si faca iluzii ce se vor intoarce mai tarziu impotriva ta sau sa starpesti orice sansa, discutie, sentiment de la inceput, ca sa le fie lor bine mai tarziu. Dar de multe ori nu avem acesta putere si lasam lucrurile la voia intamplarii, nu- i punem la zid pe cei care merita, ne vedem de ale noastre si cand nu mai avem timp de ale noatre luam o pauza..

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Extra Selecta, Mirela

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s